Persoonlijke lening

De klassieke lening met vaste aflossingstermijnen en een vast rentepercentage, dat is de persoonlijke lening. De lening kent meestal een hogere rente dan een doorlopend krediet. Maar de rente staat wel vast, en daarmee biedt deze leenvorm veel meer zekerheid dan een doorlopend krediet.

Mocht bijvoorbeeld de rente van het ECB onverhoopt omhoog gaan en banken daar ook in meegaan, dan hoef jij zelf niet meer rente te gaan betalen. Want de rente staat vast.

Een nadeel van de persoonlijke lening is dat kredietverleners niet toestaan om de lening vervroegd af te lossen, zonder een boete te betalen. Dat doen ze om te voorkomen dat je na een tijdje een goedkopere lening aanvraagt bij een concurrent om daarmee de lening in een keer af te lossen. Dit kan echter wel met een doorlopend krediet.

Persoonlijke leningen zijn erg populair, maar niet zo populair als vroeger. Tegenwoordig sluiten meer mensen een doorlopend krediet af. Er zijn ook veel banken die eigenlijk alleen maar willen dat je een doorlopend krediet afsluit.

Want met een doorlopend krediet in hun achterzak zijn mensen sneller geneigd om meer geld te lenen dan ze eigenlijk nodig hebben. Er zijn daarnaast ook veel mensen die hun doorlopend krediet nooit aflossen. Daarom verdienen banken meer aan het doorlopend krediet dan aan de persoonlijke leningen.

Heb je het idee om iets groots te kopen en denk je erover een lening af te sluiten. Dan is een persoonlijke lening er geschikt hiervoor. Er zijn echter heel veel kredietverstrekkers en het is goed om deze met elkaar te vergelijken. Op fx.nl kan je terecht voor een goed overzicht om de renten en kosten te vergelijken van persoonlijke leningen.

Persoonlijke lening met negatieve BKR

U kunt overigens ook een doorlopend krediet aanvragen met een negatieve BKR registratie, bijvoorbeeld om uw schulden te herfinanciering. U kunt bij de onderstaande kredietverleners een lening aanvragen met negatieve BKR registratie, zolang u op dit moment geen achterstandsmelding heeft bij het BKR.