Het Goedkoopste Doorlopend Krediet

Het goedkoopste doorlopend krediet vinden is een kunst. De rente blijkt vaak hoger dan in 1e instantie gedacht. Wáár vindt u dan wel die goedkopere offertes voor een doorlopend krediet? U zult niet verbaasd zijn dat de goedkopere offertes juist niet bij de standaard banken vandaan komen. Zowel de ING Bank bijvoorbeeld net als de Rabobank is zeker niet de goedkoopste in de markt.

Aanbieders van goedkopere offertes vindt u eerder bij de concurrenten die niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Deze vindt u vooral online. U kunt bij deze kredietgevers direct online een offerte aanvragen. Heel makkelijk. Neem bijvoorbeeld Kredietspotter. Zij verstrekken zelf geen lening, maar vinden voor u wel kosteloos de goedkoopste aanbieder. Zij adverteren met renten vanaf 4,4% en werken onder andere met Defam Premium, Interbank en de Santander. Deze aanbieders die u ook in de tabel hierboven ziet zijn veruit de goedkoopste op de Nederlandse markt.

Na uw aanvraag krijgt u per e-mail direct inzicht in de mogelijkheden van deze banken. U geeft uw gewenste maximale krediet aan en vult alle bijbehorende gegevens in zoals uw inkomen. Hierna ontvangt u een e-mail met een offerte op maat van deze vier banken. U kunt direct de rente vergelijken, de voorwaarden en het bedrag dat u per maand minimaal moet aflossen van uw doorlopend krediet.

Doorlopend Krediet met de Laagste Rente

Zoals u direct zal merken bij uw aanvraag, hangt de rente van uw doorlopend krediet erg af van uw persoonlijke situatie. Zo zal de rente hoger zijn als u een kleiner bedrag wilt lenen. En het tegenovergestelde is ook waar: De rente is lager als u een hoger krediet afsluit.

Zie hier een van de voordelen van het Doorlopend Krediet. Omdat u niet al het krediet hoeft op te nemen, kunt u zonder extra kosten een hoger krediet aanvragen. Sterker: hierdoor zult u een lagere rente krijgen en bent u goedkoper uit (zolang u in elk geval die extra kredietruimte niet opneemt).

Tip: Wilt u goedkoper lenen, kies dan een hoger krediet met een lager rentepercentage, maar neem minder geld op.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een rentetabel van hoe dit in de praktijk kan werken. Deze rentetabel is van een van de goedkopere aanbieders. Hier ziet u in een oogopslag hoe de rente omlaag gaat naarmate de kredietruimte stijgt. Let trouwens ook op het maandbedrag. Dat is in dit geval het bedrag dat u minimaal per maand moet aflossen indien u alles opneemt. Er zijn ook opties om dat maandbedrag op een lager bedrag te zetten, vooral als u minder geld opneemt. Meestal is het maandbedrag minimaal 1% of 2% van het opgenomen bedrag. Dit soort belangrijke details leest u in de voorwaarden.

Krediet-
­bedrag
Maand­-
bedrag
Variabele
debetrente
Jaarlijks
Kosten-
percentage
Theore­tische
looptijd
Totale prijs van
het krediet
5.0001006,0%6,0%585.747,66
10.0002005,6%5,6%5711.371,87
15.0003004,7%4,7%5616.682,62
25.0005004,6%4,6%5627.741,16
50.0001.0004,6%4,6%5655.482,32

Doorlopend Krediet Rente Berekenen

Behalve de hoogte van het krediet dat u aanvraagt, zijn er meer factoren die een rol spelen bij de bepaling van de rente. De hoogte van de rente hangt ook af van uw leeftijd, uw inkomen en bijvoorbeeld of u een eigen huis heeft.

  • Uw leeftijd is van invloed op de rente. Bent u bijvoorbeeld al in de 60, dan zal de rente vaak wat hoger zijn dan voor een persoon die in de 40 is.
  • Daarnaast zullen kredietverstrekkers ook kijken naar uw inkomen. Hoe hoog is uw inkomen en hoe vast is uw inkomen?
  • Uw gezinssamenstelling heeft ook invloed, alsook het inkomen van uw partner
  • Tot slot is uw woonsituatie ook belangrijk. Heeft u een eigen woning, dan kunt u vaak een goedkopere lening krijgen.

Op basis van deze gegevens stellen de banken hun rente vast. U moet dus niet denken dat de rente voor iedereen dezelfde is. Hiermee adverteren veel banken wel mee, maar in feite hangt de rente sterk af van uw persoonlijke situatie en uw kredietlimiet.

Goedkoopste Aanbieders Doorlopend Krediet

De goedkoopste leningen via het doorlopend krediet beginnen rond de 4,5 tot 6 procent. De duurste zitten rond de 8 tot 12 procent, zoals bij de meeste gevestigde banken. Maar wie zijn dan die goedkopere aanbieders, die bovendien ook een prima service verlenen?

Volgens een onderzoek van MoneyView (pdf) van maart 2019 zijn het vooral Freo en Defam die de goedkoopste doorlopend krediet aanbieden met de beste voorwaarden. Maar ook de ABN Amro bank valt in de prijzen, mede vanwege gunstige voorwaarden als u reeds een Hypotheek bij deze bank heeft.

Ten aanzien van de prijs voor het doorlopend krediet scoort Freo voor de zesde opeenvolgende keer vijf sterren, aldus het onderzoek. Daarnaast zijn er twee nieuwkomers in de prijzen gevallen, te weten het Huiseigenaar Doorlopend Krediet Premium van DEFAM en het Flexibel Hypotheek Krediet van ABN AMRO.

goedkoopste-aanbieders-doorlopend-krediet-2016

Risico’s Doorlopend Krediet

Goedkoop geld lenen is niet zonder risico, wees dan ook bewust van de kosten die een goedkoop doorlopend krediet met zich mee brengt. U kunt tegenwoordig een goedkoop krediet al vanaf 4,5 procent vinden. Via internet en advertenties zijn er genoeg aanbieders. Veel mensen sluiten dan ook een goedkoop doorlopend krediet af. U loopt dat wel de volgende risico’s.

  1. U gaat meer lenen dan nodig is. Veel mensen lenen meer dan nodig is. U kunt vaak zelf kiezen voor de hoogte van uw kredietruimte. Het is goedkoper om voor meer krediet te kiezen, omdat u dan vaak een lagere rente krijgt. Maar u lopot wel het risico dat u dan meer leent dan werkelijk goed is voor uw situatie.
  2. Uw inkomsten gaan omlaag en u kunt de lening niet terugbetalen. Als uw inkomsten dalen dan bestaat de kans dat u niet meer uw lening kunt terugbetalen. Het is dan raadzaam om zo snel mogelijk uw lening over te sluiten en niet te wachten. Als u betalingsachterstanden oploopt dan kunt u een negatieve BKR notering krijgen. Dan wordt geld lenen en uw lening oversluiten een stuk lastiger.
  3. De rente gaat omhoog en u gaat meer rente betalen. De rente staat anno 2016 erg laag en dus is geld lenen redelijk goedkoop. Maar dit is geen garantie voor de toekomst. Er komt een dag dat die rente weer gaat stijgen. De rente van uw doorlopend krediet stijgt dan ook mee, want die is variabel. Let erop dat dit erg snel kan gaan. Heeft u veel geld geleend, dan kan u dit meer geld kosten dan voorzien.
  4. U lost de lening nooit helemaal af en blijft rente betalen. Veel mensen met een doorlopend krediet lossen deze nooit helemaal af. Het is namelijk erg makkelijk om de lening gewoon te laten staan. Bij een doorlopend krediet hoeft u nooit alles helemaal terug te betalen. Was is het gevolg? Mensen blijven rente betalen over het openstaande bedrag. Al met al kost de lening dus meer geld dan ooit voorzien.