Doorlopend krediet berekenen

Waar vind je het beste advies bij het aanvragen van een doorlopend krediet? Om goed te berekenen hoeveel een lening je kost is het niet alleen belangrijk om uit te rekenen hoeveel geld je dit per maand gaat kosten, maar ook hoe lang je erover gaat doen. Want met de huidige lage rente die je overal vindt is de kans hoog dat de rente  zal stijgen.

Met een doorlopend krediet betekent dit heel simpel dat ook jouw rente omhoog kan gaan. Er is namelijk geen enkele zekerheid dat het percentage dat je nu ontvangt voor je lening hetzelfde blijft. Dat is wel zo bij een gewone lening, maar niet bij een doorlopend krediet. Je hebt geen enkele garantie dat het maandbedrag dezelfde blijft. Die kan ook gewoon stijgen als je kredietaanbieder dit voorstelt. Wees je bewust hiervan en vraag hiernaar.

Hoeveel geld kan je lenen?

Wil je berekenen hoeveel geld je kwijt bent aan een lening en hoeveel je per maand gaat terugbetalen, dan is het bovendien belangrijk om te bedenken hoeveel geld je werkelijk nodig hebt. Via de aanbieders van leningen die je her en der op het internet tegenkomt kan je zelf zeer eenvoudig berekenen hoeveel geld je per maand moet terugbetalen en hoelang je daarmee bezig gaat zijn. De verleiding is echter supergroot om zo lang mogelijk te doen over het terugbetalen. Want waarom zou je zo veel terug betalen per maand?

De reden is om niet toe te geven is erg simpel: er komt een moment dat de rente weer zal gaan stijgen, waarschijnlijk bij alle aanbieders. En zodra de economie weer gaat groeien, zal de ECB de rente waarschijnlijk weer moeten gaan verhogen. Daardoor gaat ook weer de rente voor consumentenleningen omhoog, zoals jouw doorlopend krediet die je nu wilt afsluiten. Wanneer dit zal gebeuren is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Maar het is wel goed om hier rekening mee te houden. Want die rente gaat omhoog.

De banken en andere kredietverstrekkers adverteren nu nog met lage rentepercentages, maar hoe zal dit over een paar jaar zijn? Of anders: hoe weet je zo zeker dat je over een paar jaar nog steeds een goed inkomen hebt om de lening terug te betalen? Het is dan ook beter om de lening binnen een redelijke periode terug te betalen. Anders blijf je bezig met het terugbetalen van je lening.

Tip: Wees zeer zorgvuldig. Berekenen goed wat je terug kan betalen, wees je bewust van je draagkracht. Doe ook niet te lang over de lening. Het is slim om de lening bijtijds terug te betalen. Succes!