Doorlopend Krediet Rente

De rente van het doorlopend krediet is flexibel en staat dus niet vast. Deze zal dus in de loop van tijd gaan schommelen. Gelukkig is er een wettelijk vastgestelde norm van een maximale rente, dus hoger dan die rente zal de rente van het doorlopend krediet nooit mogen uitkomen. Maar dat is uiteraard geen garantie dat het doorlopend krediet altijd goedkoop zal blijven.

De rente van het doorlopend krediet is afhankelijk van de financiële situatie in de Europese Unie en de economische groei. Ontwikkelingen zoals inflatie en de rente van de Europese Centrale Bank hebben een directe invloed op hoeveel rente de kredietverstrekkers van de het doorlopend krediet zullen hanteren. Anno 2019 is het hier wel goed mee gesteld: de inflatie is onder de norm, en omdat de ECB graag het geld lenen wilt stimuleren is de rente erg laag.

rente-ecb

Je kan dan ook een doorlopend krediet vinden rond de vijf procent. Dat is een heel stuk lager dan bijvoorbeeld wat je aan rente betaalt als je rood staat of als je van je creditkaart gebruik maakt. Het vinden van een goedkoop doorlopend krediet is dan ook niet erg moeilijk. Bovendien kan je ook je doorlopend krediet oversluiten als je een goedkopere aanbieder vindt dan waar je nu je doorlopend krediet hebt zitten. Dit kan meestal zonder extra kosten en zal je per maand veel geld schelen.

Ondanks de doorgaans erg lage rente op het doorlopend krediet is het wel weer zo dat het aantal mensen dat een doorlopend krediet afsluit daalt. Dat heeft weer meer te maken met het aantal mensen dat gewoon minder inkomen heeft door de kredietcrisis en de samenhangende recessiegolf van de afgelopen jaren. Er zijn gewoonweg minder mensen die de maandelijkse lasten kunnen betalen en daarom overstappen op bijvoorbeeld een persoonlijke lening, die veelal een stuk goedkoper kan zijn.

Ook betekent de huidige lage rentestand die veel kredietverstrekkers aanbieden niet dat de rente altijd laag zal blijven. De rente van het doorlopend krediet zal op een gegeven moment weer gaan stijgen. Het kan zijn dat het doorlopend krediet een heel stuk duurder wordt en voor veel mensen onbetaalbaar. Dit zal met name gaan gebeuren als de inflatie toe zal nemen, want dan zal de ECB hierop inspringen door de rente te verhogen en zullen de private banken hier in mee gaan.

Want als de ECB de rente verhoogt, dan gaat het uiteindelijk ook voor de banken een stuk duurder zijn om aan geld te komen. Zij zullen dan de rente van het spaargeld verhogen om mensen juist te stimuleren meer te gaan sparen en minder over te gaan tot geld lenen.