Het doorlopend krediet is een relatief nieuwe kredietvorm. Het deed zijn intrede in de jaren zestig van de 20e eeuw. Het is een lucratieve vorm van kredietverstrekking voor Nederlandse banken. Tegen een variabele rente kunnen consumenten geld lenen waarbij zij altijd tot een bepaald maximum krediet tot hun beschikking hebben.
In de jaren zestig raakte de Nederlandse burger zijn vrees om te lenen kwijt. Maar het waren vooral de commerciële instellingen die daarvan profiteerden. Langzamerhand namen zij het grootste deel van de markt over. Nieuwe bancaire producten, zoals de salarisrekening, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet deden hun intrede (bron).
De rente die consumenten moeten betalen voor een doorlopend krediet is vaak een behoorlijk stug hoger dan de rente die men betaalt voor bijvoorbeeld een hypotheek of en een persoonlijke lening. Vooral de grote banken zijn geneigd om een hoge rentevergoeding te vragen voor een doorlopend krediet.
Lang niet iedereen betaalt altijd het doorlopend krediet terug. Sterker nog, heel veel mensen zijn gewend om op deze manier te leven: met altijd een krediet achter handen. In plaats van te sparen, leven zij dankzij het doorlopend krediet hun hele leven op de pof. Dit vinden banken niet heel erg, want dit levert hun veel geld op. Volgens Wikipedia is het doorlopend krediet zelfs een van de meest opleverende diensten van banken.
Het doorlopend krediet is de voornaamste bron van inkomsten van banken aangezien de meerderheid van leners het doorlopend krediet nooit helemaal aflost. Leners blijven doorbetalen doordat de mogelijkheid bestaat om terugkerend van het afgeloste geld weer te lenen. Door de rente op het resterend bedrag kost een doorlopend krediet in de praktijk leners vaak een meervoud van het oorspronkelijke leenbedrag (bron).
Er zijn veel vormen van doorlopend krediet. De geschiedenis is dan eigenlijk ook niet heel duidelijk. Het is niet eenvoudig te achterhalen wanneer het product van het doorlopend krediet voor het eerst in Nederland op de markt is gebracht.
Ook rood staan en het hebben van een creditkaart is in principe een vorm van een doorlopend krediet namelijk, maar wordt gezien als aparte productvormen van geld lenen en krediet verstrekken. Voor rood staan en creditkaartrekeningen worden doorgaans dan ook veel hogere renten berekend. Vooral als je dit vergelijkt met de renten van een doorlopend krediet.
Behalve banken zijn er ook andere kredietverstrekkers waar je terecht kan voor een doorlopend krediet. Meestal is dit een stuk goedkoper dan bij een van de gevestigde banken. Zo kan je zelfs via het Kruidvat een doorlopend krediet afsluiten. Maar ook bijvoorbeeld via je creditkaartmaatschappij.