Doorlopend Krediet bij Kruidvat

Raar maar waar, maar in Nederland kan je ook een lening afsluiten bij de drogist. Sinds begin 2010 kan je namelijk ook via Kruidvat een lening afsluiten. Het is niet zo dat je in de winkel doodgegooid wordt met reclame van “geld lenen hier” of “goedkoop lenen kan bij de Kruidvat”. Wel vind je in de winkel folders met informatie over het doorlopend krediet en de leningen die je kan afsluiten. Vervolgens kan je online via de website van het Kruidvat meer informatie vinden en een lening aanvragen.

Het is niet de Kruidvat zelf die de kredieten verstrekt. Het Kruidvat is een tussenpersoon tussen de kredietverstrekker en de kredietnemer. De bank achter het hele verhaal is een Spaanse bank: Santander. De Santander bank is al langere tijd op de Nederlandse markt actief. De bank is vrij agressief met zijn campagnes, biedt lagere rente dan veel andere banken en is erg hard bezig om een gevestigde speler te worden in de Nederlandse kredietmarkt.

Bank Santander verstrekt leningen, maar ook kom je de bank tegen als je spullen op afbetaling wilt kopen. Onder andere bij Mediamarkt kan je via Santander op afbetaling spullen kopen. En meestal koppelt de bank daar ook meteen een doorlopend krediet aan vast en krijg je een speciale bankpas. De bank gebruikt dus zijn kennis van de Spaanse markt (waar iedereen aan een lening werd geholpen) goed om ook in Nederland veel kredieten te verstrekken.

Dat je nu dus ook bij het Kruidvat leningen kan aanvragen, heeft nogal tot ophef geleid in Nederland kredietland. Zo waren er zelfs Kamervragen gesteld. Maar de grootste kritiek kwam wel van de Vereniging van Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren. Zij vindt niet zo tof dat Santander via Kruidvat leningen aanbiedt, en dat ze dit expres doen om mensen te vinden met de smalle beurs:

“Santander Consumer Finance heeft niet voor niets Kruidvat uitgezocht om dit product aan de man te brengen. De bank weet dat mensen die naar deze drogist gaan het niet breed hebben. Ze komen voor de lage prijzen, nu worden ze ook nog eens uitgenodigd een lening af te sluiten.”

De stelling is dat dankzij dit soort leningen die goedkoop en laagdrempelig beschikbaar zijn, we juist meer mensen zullen krijgen met schulden en problemen met afbetalen. En dat is erg jammer. Het is zaak dat mensen goed voorgelicht worden en alleen gaan lenen als ze het echt aankunnen. Veel mensen die bij Kruidvat winkelen kunnen dat wellicht niet, vindt de Vereniging.

Of je het hier mee eens bent of niet, voor mensen die op zoek zijn naar een goedkoop doorlopend krediet of hun doorlopend krediet willen oversluiten, is het een erg goedkope manier om via Santander hun lening aan te gaan. En als je op zoek bent naar een goedkoop doorlopend krediet, dan heb je een goede kans dat je bij hen terecht komt. Maar houd er wel goed rekening mee dat het altijd verstandig is om leningen goed te vergelijken en altijd minstens bij twee aanbieders een offerte aan te vragen.